Healthy Heaven

Egy igazi kincs: gyömbér

Gyömbér, mint gyógyír

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.

Gyömbér a konyhában

Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk leggyakrabban, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, sör italhoz. Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.

Süteményekhez inkább szárított formájában, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb. Frissen reszelve a wokban készült keleti ízvilágú ételek alapja. Tealevéllel összeforralva frissítő hatású. És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket: ezekből egyszerűen kihagyhatatlan!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!