Healthy Heaven

Epres kosárka – indul az eperszezon

Az eperszezon beköszöntével szeretnénk hozni egy egészséges ebéd utáni finomságot, amely kedvez azoknak az olvasóinknak is, akik laktóz érzékenyek. Tehát ez a recept teljes mértékben tejmentes , egészséges és nagyon finom! Elkészítése pofon egyszerű, még kisgyerekeket is be lehet vonni a mókába.


Hozzávalók a töltelékhez:
80 dkg eper (friss vagy fagyasztott)
1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
2 evőkanál barna nádcukor
2-3 csipetnyi őrölt fahéj
2 csipetnyi őrölt szegfűszeg
Hozzávalók tésztás részhez:
500 gr leveles tészta
olívaolaj
tönköly finomliszt

1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten tárold, amíg az epret előkészíted, hogy mire használni fogod kellően puha legyen.

2. Ha fagyasztott eperrel dolgozol, először ki kell olvasztani. A már kiolvasztott vagy friss epret egy botmixer segítségével turmixold le teljesen püré állagúra. Bár dkg-ban adtam meg a mennyiséget, a lényeg, hogy a végén 5 dl epervelőd legyen. A 80 dkg eperből nagyjából ennyi is lesz.

3. Szóval a lepürésített epret, ha igazán finom desszertet szeretnél tálalni, magok nélkül fogod elkészíteni. Ehhez egy nagyon sűrű szövésű szitán szűrd át az epervelőt. Egy kanál segítségével gyorsabban fog menni, ezért a szűrőbe került epervelőt folyamatosan kevergesd. Nem lesz sok a veszteség. Nálam nagyjából 2 evőkanálnyi mag és püré volt, ami ily módon nem került felhasználásra.

4. A puding elkészítésénél a tejet most az eperpüré fogja helyettesíteni. Ezen kívül mindent csinálj úgy, ahogy szoktál puding estében (rajta van a tasakon). Én 2 evőkanál barna nádcukrot adtam az eper püréhez, persze ez az eper édességétől függ.

5. Egy muffin sütőt kenj ki vékonyan olívaolajjal és lisztezd is ki, hogy a kosárkák ne ragadjanak bele.

6. Amíg a puding készül, egy lisztezett nyújtódeszkán picit nyújtsd ki a leveles tészta lapokat. Próbáld meg inkább téglalap helyett négyzet alakúra nyújtani. Nem kell nagyon kinyújtani őket, ha nagyjából 2 mm vastagok, az tökéletes. A kinyújtott lapokat vágd félbe, hogy két négyzetet kapj, majd ezeket egyesével helyezd bele egy-egy lukba a muffin formában. Jól nyomkodd bele. Ha a tészta széleit picit bevagdosod, akkor virágra emlékeztető formát fog kapni a megsült tészta.

7. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.

8. Az elkészült kosárkákba tölts 2-2 evőkanál eper pudingot. Ha a tészta széleit a sütés előtt megkened felvert egész tojással még szebb lesz a színe. Én ezt most elhagytam. Amikor az összes kosárka elkészült mehet is a sütőbe, nagyjából 20 percre.

9. Az elkészült epres kosárkákat vedd ki a sütőből és hagyd a formában kihűlni.
Ha valami, akkor ez egy igazán gyümölcsös desszert. Természetesen nem csak eperből finom. Nyugodtan kísérletezgess más gyümölcsökkel is.

Jó étvágyat hozzá!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anna Fenyvesi says:

    Imádom az epres finomságokat 😉 Ezt biztosan kipróbálom 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!