Alacsony kalóriatartalmuk ellenére magas a tökfélék rost-, ásványi anyag-, nyomelem- és vitamintartalma (a színes húsú tökökben sok A-provitamin található). A legtöbb tökféle lisztes textúrája (a sütőtököt kivéve) jóllakottság-érzetet biztosít. Változatos színük és formájuk étvágykeltő.
A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.
A sütőtök magja pörkölve kellemes csemege. A hagyomány sokféle pozitív hatást tulajdonít a tökmagnak, ezek skálája az afrodiziákumtól a jól bevált féreghajtó szerig terjed. AZ orvostudomány szempontjából azonban a tökmagnak a húgyúti megbetegedésekkel szembeni harcban van a legfontosabb szerepe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: