Forrás: noiportal.hu
A kókuszzsír egy étkezési olaj, az ázsiai kulinária szerves része hosszú évek óta. Sütésre, főzésre használják leginkább. A kókuszpálma gyümölcséből, a kókuszdió szárított (vagy nem szárított, feldolgozási eljárástól függ) húsából nyerik ki. Nem csak a gasztronómia területén használatos, eltérő minőségű forrásokat orvosi, ipari célokra egyaránt alkalmaznak. Mivel jelentős a telített zsírsav tartalma, teljesen ellenáll az avasodásnak, és akár két évig is eláll egyszerű szobai körülmények között anélkül, hogy romlana a minősége.
Bár a kókuszzsír több mint 85%-a telített zsírsav, ennek ellenére kifejezetten ajánlott epe és emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára, mivel a kókuszzsírban lévő telített zsírsavak szerkezete más, könnyebben emészthető, könnyebben ég el, a szervezetben nehezebben raktározódik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a különféle diétás étrendekhez is kiválóan illeszkedik a kókuszzsír. Kevesebb kalóriát tartalmaz a többi zsiradékhoz képest.
Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig), ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, de nemcsak a bő olajban sütendő fogásokhoz ideális, a kókuszzsír segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk.
A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: a kókuszzsír süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz, de kelt tésztákba is tehetjük. A sütést kívánó sütemények esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: