Forrás: pinterest.com
A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.
A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.
A chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetünknek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak. A chia mag napi fogyasztásának – a benne lévő tápanyagok figyelembe vétele mellett – optimális adagja nagyjából 4 evőkanál.
A chia mag vásárlásánál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. A chia magokat zárt edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk. Szerencsére nem avasodik meg, így nagyobb mennyiségeket is beszerezhetünk belőle.
A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatjuk, gyümölcslébe, tejbe vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A magokkal megszórhatjuk a salátánkat, a szendvicseinkre is tehetünk belőle.
A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a chia mag felhasználása. Chia magból könnyedén készíthetünk pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: