Érdemes több kelkáposztát ennie annak, aki kálciumhiánnyal küzd. De emellett sok A-vitamint is található benne. Két típusát ismerjük: az egyiknek zöld levele van, a másik levele pedig kékesszürke . A kelkáposzta vitamin-és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg.
Rokona a brokkoli, kelbimbó, fejeskáposzta, leveles kel, de kötik hasonló szálak a vörös káposztához vagy a kínai kelhez is. Amíg a lehető legkülönfélébb módon használják fel az főzés területén a rokonság valamennyi tagját (köretnek, salátának, levesekhez, kitűnő ételek alapanyagaihoz) addig a kelkáposzta megmarad a főzelék főzés területén. Megfigyelhető, hogy a kelkáposzta íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele.
Az év egészében beszerezhető ez az értékes zöldség. Ásványi anyag tartalma nagyon magas; markáns íze valamint sötét levelei miatt étvágygerjesztő ételeket lehet belőle főzni. Kitűnő salátát készíthetünk a friss, zsenge, nyers levelekből. Ha ízes lében főzzük levelei rántva, bundázva is nagyon finomak, ha egy kevés tartármártást is szervírozunk hozzá. Számos olyan önálló étel is készíthető belőle, ami az ebédlőasztalon teljesen újszerű, érdekes színfolt lehet és ez idáig talán kevésbé felfedezett ízvilág felé vezethet minket.
Mire jó még a kelkáposzta?
– egyrészt kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kálciumot együttesen.
– Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
– Másodsorban kitűnően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat. A kelkáposztában pedig egyaránt megtalálható mind a két fontos alkotóelem.